Wednesday, 30 November 2016

Apa itu Carrier Oils (Minyak Pembawa)?

Posted by Salasiah Salleh at 09:24
Carrier oil (minyak pembawa) merupakan minyak yang digunakan sebagai based atau asas kepada penghasilan sesuatu produk tanpa melibatkan bahan kimia yang lain.

Senang cerita, nak buat sebarang produk skincare, lipcare atau bodycare secara homemade, natural dan semulajadi, Carrier Oil ini akan digunakan sebagai bahan asas.

Carrier Oil yang baik adalah yang pure, dihasilkan dari sistem pertanian organik dan diolah secara organik agar kualitinya terjaga.
Carrier Oil yang terbaik juga mestilah yang diperoleh dengan kaedah coldpress dan unrefined agar segala khasiat yang terkandung di dalamnya masih kekal.

Terdapat pelbagai jenis carrier oil yang sering digunakan samada untuk aromatherapy atau pun digunakan untuk menghasilkan produk-produk kecantikan.

Minyak yang sumbernya dari kekacang atau nuts oil adalah lebih pekat dan berminyak daripada jenis carrier oil yang lain dan lebih sesuai digunakan untuk kulit jenis kering kecuali minyak yang sumbernya dari kacang sweet almond dan hazelnut memiliki tekstur yang lebih ringan dan mudah diserap oleh kulit. Oleh sebab itu, minyak dari dua sumber ini sering digunakan dalam produk-produk kecantikan.

Jadi, kalau anda jenis yang ada alergik pada sumber kekacang, anda lebih perlu berhati-hati ketika menggunakan Carrier Oil dari sumber tersebut.

Berikut adalah jenis-jenis carrier oil yang sering digunakan.

1. Apricot Kernel
Minyak yang ringan, mudah menyerap ke lapisan kulit dan sesuai untuk semua jenis kulit. Kaya dengan kandungan vitamin A yang dapat meningkatkan penghasilan kolagen.

2. Argan
Minyak yang kaya dengan vitamin E dan juga kaya dengan antioksidan. Ianya sanagat bermanfaat untuk membekalkan nutrisi, memperbaharui dan membaiki kulit. Minyak argan sesuai untuk semua jenis kulit terutamanya kulit kering.

3. Avocado
Minyak yang kaya dengan Vitamin A, B,D dan E serta sangat berkhasiat untuk kulit kering.

4. Evening Primrose
Minyak yang sangat baik untuk anti penuaan. Ianya kaya dengan kandungan antioksidan yang melindungi kulit dari tanda-tanda penuaan. Penggunaannya secara konsisten pada kulit boleh membantu melambatkan proses penuaan pada kulit. Kaya dengan GLA (Gamma Linolenic Acid) yang berperanan penting dalam melembapkan dan menganjalkan kulit. Ia juga berfungsi untuk mengurangkan masalah iritasi pada kulit dan melindungi kulit terhadap pencemaran persekitaran.

5. Grapeseed

Minyak yang ringan dan memiliki kandungan protein serta antioksidan yang tinggi. Ianya juga sangat bermanfaat untuk membantu melawan proses penuaan. Minyak ini sangat sesuai untuk kulit berminyak dan kombinasi.

6. Hazelnut
Minyak yang menenangkan dan melembutkan, mempunyai daya serapan yang tinggi pada kulit, tidak berminyak serta mempunyai aroma lazat kacang hazelnut panggang menjadikan ianya sangat terkenal sebagai minyak urut aromatherapy. Minyak ini juga sesuai untuk jenis kulit kombinasi dan berminyak.

7. Jojoba

Minyak yang ringan, dapat memperbaharui kulit serta mengurangkan iritasi dan radang kulit.

8. Macadamia
Kaya dengan kandungan vitamin A, E dan F, minyak yang sangat baik untuk kulit kering dan memperbaharui kulit matang dan ada tanda-tanda penuaan.

9. Olive (zaitun)
Buah zaitun kaya dengan antioksidan, melindungi kulit daripada kesan berbahaya akibat radikal bebas dan mencegah tanda penuaan. Kaya dengan kandungan emolien dan memelihara kulit secara mendalam serta melembapkan kulit secara semulajadi. Mengurangkan masalah iritasi kulit serta sangat lembut untuk kulit sensitif, eczema, psoriasis, kurap, kulit bayi, kulit dewasa, iritasi, dan sesuai juga untuk jenis kulit kombinasi kering-normal. Teksturnya berat dan sedikit melekit. Sangat sesuai untuk merawat masalah kulit, tangan, bibir dan rambut.

10. Passion fruit
Minyak eksotik yang terkenal dengan kandungan bioflavonoid yang kaya dan omega-6, anti-radikal bebas sehingga dapat melindungi kulit dari tanda penuaan. Dapat memperbaharui, memulihkan lapisan lipid, melindungi kulit dari dehidrasi, serta memelihara kulit dan rambut yang halus dan kering tanpa meninggalkan rasa melekit. Mencegah munculnya garis-garis halus dan kedutan. Aromanya lembut dan segar. Sesuai untuk merawat kulit kering, terlampau kering, kulit dewasa, dan kulit dehidrasi.

11. Peach Kernel
Kaya dengan kandungan vitamin A dan digunakan untuk merawat kulit kering, kulit rosak akibat sinaran matahari dan masalah stretch mark.

12. Rosehip Seed
Minyak yang sangat sesuai untuk kulit lebih awet muda dan glowing. Sangat kaya dengan kandungan asid lemak tak tepu dan vitamin E untuk memperbaharui sel kulit sehingga sangat efektif untuk anti penuaan, merawat kulit kering, eczema, dan parut. 

13. Safflower
Sesuai untuk semua jenis kulit, mengandungi vitamin, mineral dan protein.

14. Shea Butter
Shea butter merupakan jenis carrier oil yang mempunyai pelbagai fungsi kerana sangat bagus untuk digunakan sebagai pelembab dari hujung rambut hingga hujung kaki. Shea butter berfungsi melindungi kulit daripada kerosakan akibat sinaran matahari kerana adanya karotene, vitamin A dan terpene alcohol yang dapat meningkatkan fungsi pelindung sinaran uv. Shea butter juga bersifat anti-inflamasi dan mengurangkan iritasi. Shea mampu melembabkan dan memelihara lapisan kulit dari dalam, memperbaharui, memulihkan jaringan dan mengembalikan keanjalan kulit. Shea sesuai untuk semua jenis kulit, membantu masalah kulit seperti jerawat, iritasi, ekzema, kulit dehidrasi, dan sangat bagus diamalkan oleh ibu hamil untuk mencegah stretchmark dan bayi untuk mencegah ruam. Teksturnya mudah diserap oleh kulit dan dapat memberikan kelembapan maksimum membuatkan shea butter sering digunakan sebagai bahan utama produk kecantikan kulit dan rambut.

15. Soya Bean
Minyak ringan yang merawat kulit berminyak dan mengandungi vitamin dan mineral.

16. Sweet Almond
Sangat bagus untuk kulit kering dan membantu mengurangkan rasa gatal dan kulit keradangan, sesuai untuk penanggal mekap secara natural dan sangat baik untuk menjaga kesihatan kuku. Teksturnya ringan dan sangat mudah meresap.

Sumber Sal rujuk di sini

Di FreshPicks, kami juga menggunakan beberapa carrier oil sebagai ramuan premium utama dalam produk-produk kami, antaranya:

Coconut oil 
- MILXO (Sabun susu kambing)
- Irresistible Lip Treatment / Color (ILC)
- HoneyFrencht Organic Lip Scrub
- Refreshing Deodorant
- Marvell Bodysoap
- CoffeeVanilla Body Scrub
- Bodywash (Liquid)
- Shampoo Bar
- Cabello (Hair Care Pomade)
- Organic Baby Oil with Lavender

Palm oil 

- Bodywash
- Marvell Bodysoap
- MILXO (Sabun susu kambing)

Olive oil 

- Criansa Soap
- MILXO (Sabun susu kambing)
- Chocoffee Face Mask / Scrub 2 in 1
- Marvell Bodysoap
- CoffeeVanilla Body Scrub
- Organic Body Lotion
- Bodywash
- Organic Baby Oil with Lavender

Apricot kernel oil
- Organic Baby Oil with Lavender
- Organic Body Lotion
- Arganne Face Oil Complex
- Ultra-moisturizer
- Criansa Soap

Sweet almond oil

- Ultra-moisturizer
- HoneyFrencht Organic Lip Scrub
- Cabello (Hair Care Pomade)

Jojoba Oil

- Cabello (Hair Care Pomade)
- Irresistible Lip Treatment / Color (ILC)
- Arganne Face Oil Complex
- Ultra-moisturizer

Rosehip seed oil

- Arganne Face Oil Complex

Castor Oil

- Solid Perfume
- CoffeeVanilla Body Scrub

Avocado Oil

- Lipbalm for Drylips

Kalau anda berminat nak tahu lebih lanjut lagi tentang produk-produk FreshPicks yang super awesome ni, boleh hubungi Sal seperti details di bawah ye :)

----
Untuk Info & Order:

Emel: ummizara8712@gmail.com
SMS/Whatsapp: 013-7144847

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright © 2013 Inspirasi Sihat & Cantik | Template by Ipietoon Blogger Template | Edited by Shahada Fauzi